to noże, wykute z jednego kawałka hartowanej wysokowęglowej stali.
Ostrza noży dodatkowo wzbogacane są pierwiastkami, tj. chrom, molibden oraz wanad, które zapewniają ostrzu długotrwałą ostrość i łatwość ponownego ostrzenia. Ostrza maja optymalną twardość
Ostrość ostrzy noży przez dłuższy czas jest zapewniona przez zastosowanie precyzyjnej technologii ich ostrzenia PEtec.
Dzięki potrójnym nitowaniu rękojeści wykonane z łatwego w czyszczeniu polipropylenu wyglądają klasycznie. Dodatkowo umieszczony wewnątrz aluminiowy pierścień zapobiega rdzewieniu trzpienia. Uchwyty poprzez wykonanie w technologii Full Tang idealnie leżą w dłoni i mają wysoki komfort krojenia.
Noże są niezwykle dobrze wyważone, co doceni zarówno profesjonalny, jak i początkujący kucharz.
Seria Classic to najbardziej wszechstronna seria noży Wusthof.
Zestaw
6 noży z serii Classic niemieckiej marki Wusthof został wzbogacony o blok na noże z drewna bukowego, stalkę do ostrzenia noży, widelec do mięsa oraz nożyce kuchenne.
Najwyższej jakości noże to nieodzowne wyposażenie kuchni.
Ostre noże są niezbędne każdemu domowemu lub profesjonalnemu kucharzowi. Komfort krojenia dobrymi nożami z pewnością zostanie doceniony przez osoby, które mają niewiele doczynienia z gotowaniem, być może dzięki odpowiednim narzędziom pokochają oni prace kuchenne.
Bukowy blok w kolorze ciemno-brązowym, ma klasyczny wygląd, który idealnie komponuje się z rękojeściami noży. Podstawa bloku ma kształt prostokątu o wymiarach 24 cm x 12 cm.Zestaw zawiera:
DR 4062 -nóż obierak z zakrzywionym ostrzem o długości 7 cm, ułatwiającym obieranie
DR 4066/12 -nóż uniwersalnywyposażony w ostrze o długości 12 cm, świetnie się sprawdza podczas obierania, krojenia i siekania niewielkich warzyw, owoców oraz ziół
DR 4110 - nóż z ząbkowanym ostrzem długości 14 cm, świetnym do krojenia kiełbas, pomidorów i wielu innych produktów
DR 4149 - nóż do pieczywa z ząbkowanym ostrzem długości 20 cm, idealny podczas krojenia świeżegp chleba, kroi precyzyjnie, nie zgniatając pieczywa i ograniczając jego kruszenie
DR 4522/20 -nóż do plastrowania z ostrzem długości 20 cm, idealny podczas krojenia większych kawałków mięsa, wędlin i innych.
DR 4582/20 -nóż szefa kuchni 20 cm ostrze. Jest to najbardziej istotny ze wszystkich noży używanych w kuchni. Świetnie sprawdza się w trakcie krojenia i siekania wszelkiego rodzaju żywności. Doskonale wyważony jest przedłużeniem ręki.
DR 4410/16 -Widelec do mięsa o długości roboczej 16 cm, jest niezastąpiony podczas przytrzymywania pieczeni oraz jej obracania.
DR 5558 -nożyce kuchenne DR 4461/23 -stalka do ostrzenia 23 cm